Balans in leren en concentreren

Je bent hier:
Balans in leren en concentreren

Balans was het eerste woord waar ik aan dacht toen ik een onderwerp zocht  bij de letter B.

Leren, concentreren en balans

Om te kunnen leren en concentreren is het belangrijk dat er balans is. Bijvoorbeeld, balans tussen voelen en denken, rust en activiteit en concentreren op een taak of  opdracht en aandacht hebben voor je omgeving.

Concentreren

Om leerstof te kunnen opnemen is een goede concentratie  een praktisch gereedschap. Toch is het belangrijk om af en toe de concentratie ook even los te laten en te kijken wat er in je omgeving gebeurt. Vergelijk het met een jager, die om zijn prooi te kunnen schieten een goede concentratie nodig heeft. Maar alleen concentreren op de prooi kan er voor zorgen, dat de jager de vos, die ook op de prooi afkomt, niet ziet. Om de prooi te kunnen schieten is het dus belangrijk dat er een goede balans is tussen concentreren op je doel en je aandacht voor je omgeving.
Zo is het ook als je een opdracht maakt. Concentreer je alleen op de opdracht en helemaal niet op je omgeving, dan kan het zijn dat je de extra informatie of instructie van je opdrachtgever/baas of leerkracht mist en dat is jammer.

De balans is zoek

Hoe goed we kunnen concentreren verschilt per persoon. Dat is al bij je geboorte bepaald. Er zijn mensen die van aanleg heel goed kunnen concentreren op een opdracht, maar hun omgeving vergeten. Omgekeerd zijn er ook mensen die veel aandacht voor de omgeving hebben, maar zich met veel moeite concentreren op een opdracht. De balans is in beide gevallen een beetje kwijt. Als de balans erg ver te zoeken is en het daardoor een probleem is om in het dagelijks leven goed te functioneren,  krijgen kinderen/volwassenen vaak labeltjes als ADD of ADHD.

Zelf de balans verbeteren

Het goede nieuws is dat we zelf de balans kunnen verbeteren. Dit kan met behulp van:  1. De omgeving  2. Training en  3. Medicijnen
Mijn voorkeur gaat uit naar het beïnvloeden van deze balans met behulp van de omgeving en/of door middel van training.

Invloed van de omgeving op de balans

Wat kan de omgeving doen om de balans tussen concentreren en aandacht voor de omgeving  zo goed mogelijk in  balans te brengen. Dit om leren, concentreren en communiceren te verbeteren.  Een paar tips waar je mee kunt beginnen:

–  Breng structuur aan. Op vaste tijden, eten, slapen, sporten, luieren. Dat betekent  niet dat er nooit vanaf geweken kan worden, maar houdt altijd de balans in de gaten.

–  Zorg voor voldoende rust. Gewoon even niets doen is ook oke.

–  Een veilige en prettige omgeving beïnvloedt de balans op een positieve manier en daardoor ook ons functioneren.

–  Als iemand door aanleg veel aandacht voor de omgeving heeft of juist het omgekeerde als iemand zich alleen maar op één ding kan focussen, wordt dan niet boos. Dit werkt een blokkade in het       functioneren in de hand. Begin in plaats van boos worden, eens een POPtalk gesprek om samen uit te zoeken hoe je de balans zou kunnen verbeteren.

–  Benadruk altijd wat er goed gaat, moedig aan, troost als het nodig is en geef complimentjes. Het hebben van een prettige balans is hard werken.

–  Voldoende slaap is heel belangrijk. Probeer vaste bedtijden te hanteren en een vast bedritueel. Om de aanmaak van melatonine, om in te slapen, te stimuleren is het verstandig om een uur voor       het naar bed gaan alle elektronische apparaten uit te zetten.

Controle over je balans

Een manier om de balans tussen concentreren en aandacht voor de omgeving te trainen is  een Davis®counseling. In een traject van 30 uur leer je hoe je controle krijgt over de balans tussen concentreren en aandacht voor je omgeving. Dit klinkt misschien heel moeilijk, maar iedereen tussen 6 – 99 jaar kan dit trainen!

Wil je meer informatie over  de Davis®counseling en leren, concentreren en communiceren, dan is de presentatie “De Davis®methode en leren, concentreren en communiceren” op 22 november a.s. bij praktijk de Vuurtoorn, Makkum 35, Beilen iets voor jou. Inloop vanaf 19.15 uur, de presentatie start om 19.30 uur. Meld jij je aan en kom je ook? Klik  dan hier.

Vond je deze blog interessant of denk je dat iemand anders er wat aan heeft, wil je hem dan liken of delen? Mij doe je er een groot plezier mee.

 

Delen: