Lezen van de routebeschrijving

Je bent hier:
Lezen van de routebeschrijving

Klopt de routebeschrijving?

Herken jij dat , je bent samen aan het wandelen met behulp van een routebeschrijving en dan op een gegeven moment twijfel je of de beschrijving wel klopt.
Zo wandelde ik afgelopen weekend met een vriendin en ja we hadden al een flink eind gelopen en voelden dat in onze benen, toen we over de beschrijving twijfelden.

Woorddenker vs beelddenker

Nu is het misschien wel even handig om te weten, dat mijn vriendin een woorddenker is en ik een beelddenker ben.
In de tekst stond de beschrijving: “Bij driesprong rechtsaf” .

 

 

 

 

 

We liepen op de plaats van de kruisjes. Vraagt mijn vriendin als wij bij de oranje stip zijn:
“Is dit de driesprong?”
Ik:    “Ja, natuurlijk”

Driesprong

Mijn vriendin kijkt wat bedenkelijk. Ze beredeneert, dat het een afslag naar rechts is. Op zich kan ik haar standpunt wel volgen. Voor mij is het echter ook gewoon een driesprong. Ik kijk, tel hardop en wijs aan, dat er maar van drie richtingen bij de punt samen komen. Dat is ze met me eens, maar toch is het volgens haar geen driesprong.

 

 

 

 

Vorm of plaats

Al wandelend houd het me bezig. Waarom is het voor haar geen driesprong en voor mij wel. Tot we op een gegeven moment bij een “echte” driesprong komen. Ik denk, dat ze dit als een driesprong ziet en vraag het even na. En inderdaad,  dit is de driesprong. Als in een flits is me duidelijk. Ik kijk in gedachten als een vogel van bovenaf naar de kruising. En of ik nu van links of rechts de kruising benader, de vorm blijft voor mij hetzelfde. Voor mijn vriendin is het essentieel vanaf welke plaats ze de driespong nadert om te bepalen of het een weg naar rechts is of een driesprong.

Twijfelen

Dit is dus een typische ervaring die je als beelddenker kunt hebben. Weet je niet dat je een beelddenker bent, dan kun je heel erg aan jezelf gaan twijfelen. Maar wees gerust beelddenker, je bent niet gek of dom je benadert het alleen vanuit een ander standpunt, doordat je anders denkt.  Als beelddenker kijk je naar de overeenkomsten in een situatie, terwijl de woorddenker vanuit de verschillen beredeneert of het een driesprong is of een afslag naar rechts. Op basis van de verschillen zijn woorden aan situaties gegeven en dat maakt het dus voor de beelddenker soms verwarrend. Tenminste als je niet van elkaars verschillende manieren van denken op de hoogte bent.
Wij zijn er samen prima uit gekomen en hebben in een heerlijk april zonnetje onze route gelopen.

Brug

Heb jij als beelddenker een soortgelijke ervaring, zou je die dan met me willen delen? Als we de verhalen bundelen in bijvoorbeeld een boek of  we zetten ze op facebook, dit om beelddenken ook voor de woorddenker herkenbaar te maken.
Al die verhalen kunnen dan een geweldige brug  vormen tussen de woorddenkers en de beelddenkers.
Je partner, werkgever, juf,  vader, moeder collega, noem maar op,  laat je dan gewoon het boekje lezen om te vertellen, hoe het in jou hoofd werkt.

Ik zou het geweldig vinden en als jij dat ook vindt, mail dan je verhaal naar info@devuurtoorn.nl.

Van mij krijg je altijd een antwoord op je verhaal en op mijn blog houd ik je op de hoogte of er genoeg verhalen zijn gekomen om een boek te maken.

 

Delen: